Zorngården 2023-06-26T14:14:47+02:00

Zorngården

Zorngården var en gång makarna Anders och Emma Zorns hem i Mora. Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare.

Husets historia går tillbaka 1886, då den 26-årige Anders Zorn förvärvade ett stycke mark bredvid Mora kyrka. Dit flyttade han en liten timmerstuga som hade stått på hans morfars gård i byn Yvraden i Mora. Under de närmaste decennierna kom stugan att byggas till och om i olika etapper, särskilt sedan paret Zorn 1896 flyttat hem från Paris och permanent slagit sig ned i Mora. För ritningarna svarade konstnären själv. Omkring 1910 stod Zorngården klar så som vi känner den idag. Med inspiration från lokal byggnadstradition och engelsk Arts & Crafts skapade paret Zorn ett hem för sig själva och en plats för ett rikt umgängesliv. Det var på den tiden när gästerna hette prins Eugen, Carl och Karin Larsson, Albert Engström och Erik Axel Karlfeldt. I de okonventionellt inredda rummen blandades konst och konsthantverk från olika håll med kurbits och dalatradition – vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv designat. Särskilt spektakulärt är Stora rummet på andra våningen, som mäter nio meter i takhöjd. I trädgården utanför står några av Zorns egna skulpturer bland rosenhäckar, bondpioner, köksväxter och fruktträd.

När Emma Zorns gick bort 1942 tillföll Zorngården Svenska staten, som en del av makarna Zorns donation. Gården öppnades samma år för allmänheten.

Zorngården kan endast besökas via guidade visningar och förbokning rekommenderas. Även barn och ungdom (0-18 år) samt övriga med fri entré måste ha biljett med förbokad dag och tid. Fotografering är ej tillåten i Zorngården.

BOKA HÄR