Zorns skidtävlingar – en början till Vasaloppet? 2022-05-16T15:20:44+02:00

Zorns skidtävlingar – en början till Vasaloppet?

12 februari – 4 september, 2022

Anders Zorn var en utpräglad tävlingsmänniska. Som konstnär drevs han av ett ständigt krav på fulländning, led svårt om han misslyckades med något och kände oerhörd tillfredsställelse vid en framgång. När det gällde eget idrottsutövande var skridskor hans främsta gren, men han behärskade även ridning, simning, skidåkning och fäktning.

Zorns tävlingslust och idrottsintresse kom att ta sig många uttryck. Han lät ordna spelmanstävlingar, hästtrav och skidlopp, finansierade idrottsanläggningar och gav stöd till unga idrottare i deras olika karriärer.

År 1907 arrangerade Zorn sitt första av tre kyrklopp. Det rörde sig om primitiva skidtävlingar som gick i obanad terräng, avsedda för Ovansiljans fattiga bondpojkar. Att deltagarna fick ta emot prispengar av konstnären retade dock upp den organiserade idrottsrörelsen som vid denna tid började sprida ett strikt amatörreglemente. Det utvecklades till en kamp om vem som hade herraväldet över svensk längdskidåkning.

”Redan vid tiden för dessa ’Kyrktävlingar’ lekte Zorn med tanken på ett Vasalopp, men det blev inte mer den gången.” Detta påstående gjordes av Strål Lars Eriksson, som hade deltagit i tävlingarna. Det styrks av en målning av Zorn från 1907, En flykting, som visar den flyende Gustav Vasa på skidor. Platsen där målningen blev till passerades av löparna i kyrkloppet året därpå och senare av alla deltagare i Vasaloppet. På Zorns målning ser vi med andra ord för första gången Gustav Vasa själv i Vasaloppsspåret!

Om allt detta, och lite till, handlar denna utställning.

BOKA HÄR t o m 25 maj

BOKA HÄR fr o m 26 maj