Gustav Vasa – Bilden av en kung 2021-10-01T10:38:32+02:00

GUSTAV VASA – Bilden av en kung

28 november 2020 – 7 mars 2021    Vinterns utställning förlängs t o m 25 april 2021!

I år är det jämnt 500 år sedan Gustav Vasa en juldag 1520 vädjade till Moras invånare att följa honom i kampen mot den danske kungen Kristian. Det uppmärksammar Zornmuseet i vinter med en stor utställning, Gustav Vasa – bilden av en kung.

Gustav Vasas mytomspunna äventyr i Dalarna har inspirerat många konstnärer, däribland Anders Zorn, som alltid hyste en stor beundran för den gamle kungen. Zorn deltog vid invigningen av Vasamonumentet i Utmeland 1860 – visserligen bara några månader gammal, buren på moderns rygg – och gjorde redan som tonåring små tecknade studier av Gustav Vasa. År 1903 restes hans staty av kungen på en kulle nära nuvarande Vasaloppsmålet, enligt konstnären själv en höjdpunkt i hans karriär. Några år senare fick Zorn också i uppdrag att restaurera det kanske mest kända porträttet av Gustav Vasa, en målning av konstnären Jacob Binck som ägs av Gustavianum Uppsala universitetsmuseum. Zorn kunde konstatera att modellen under årens lopp hade utsatts för åtskilliga ”försköningar” och avlägsnade därför senare övermålningar från ursprungsbilden. Hans ingrepp kritiserades häftigt av de som ansåg att han därmed hade fördärvat det historiska verket. I efterhand går det inte att avgöra vem som hade rätt eller fel, men i vilket fall är det Zorns tolkning av kungen som är den vi vant oss med att se.

Zorns Gustav Vasa-staty och Jacob Bincks porträtt ingår i utställningen, även om den stora bronsstoden inte kunnat flyttas in i Zornmuseet. Utställningen rymmer också målningar, skulpturer och teckningar av andra kända konstnärer som Johan Gustaf Sandberg, Ernst Josephson, Carl Gustaf Hellqvist och August Hagborg. Verken visar hur Gustav Vasa skildrats i bild under århundradens lopp, från rena fantasier till konstverk med nationella förtecken. Under 1700-talet restes en skulptur av Gustav Vasa framför Riddarhuset och en opera skrevs till hans ära. På 1800-talet figurerade kungen i mängder av historiska målningar, däribland de stora väggmålningarna i Vasakoret i Uppsala domkyrka. Om allt detta och mycket mer berättas i utställningen på Zornmuseet.