Från Manet till Gauguin – Fransk konst på Zorns tid 2021-02-16T15:12:30+01:00

från Manet till GauguinFRANSK KONST PÅ ZORNS TID

12 juni – 5 september 2021

Sommaren 2021 fyller Zornmuseet sina salar med verk av franska impressionister och andra samtida konstnärer i den mest påkostade utställning som någonsin ägt rum i Dalarna.

Under åtta år bodde Anders Zorn och hans hustru Emma i Paris. Paris var konstens huvud­stad och dit lockades konstnärer från alla håll för att söka lycka. Zorns bekantskapskrets var stor. Han umgicks mest med vänner från Skandinavien, Tyskland och USA, men hade också kontakt med franska kolleger som August Rodin, Edgar Degas och Auguste Renoir – namn som idag hör till konsthistoriens mest berömda och som brukar dra storpublik till museer.

I utställningen presenterar Zornmuseet ett brett spektra av franska mästare. Här möter man konstnärer som på Zorns tid hyllades av publik och kritiker, men som numera hamnat utanför historieböckerna, bredvid välkända storheter som Claude Monet, Paul Gauguin och Cézanne, de som banade väg för modernismen. Det är tiden då radikala konstnärer bröt med det akademiska, finare måleriet för att med en mer skissartad teknik göra konst av det moderna livet och den parisiska vardagen. Aldrig tidigare har en samling verk av liknande dignitet ställts ut i Dalarna.

Till utställningens huvudnummer hör målning Päronskalaren av Éduard Manet, en konstnär Zorn beundrade. Målningen ägdes också en tid av Zorn, som fått den av en vän i Paris, innan den skänktes av honom till Nationalmuseum. Nu visas den för första gången i Mora.

Utställningen sker i samarbete med Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.