Från Manet till Gauguin – Fransk konst på Zorns tid 2021-05-27T17:00:11+02:00

från Manet till GauguinFRANSK KONST PÅ ZORNS TID

12 juni – 5 september 2021

Sommaren 2021 fyller Zornmuseet sina salar med verk av franska impressionister och andra 1800-tals konstnärer. Aldrig tidigare har en samling verk av liknande dignitet ställts ut i Dalarna.

Med utställningen Från Manet till Gauguin – fransk konst på Zorns tid erbjuds dalapubliken och andra besökare ett sällsynt tillfälle att ta del av några av konstvärldens mest eftertraktade namn. Kända mästare som Manet, Monet, Gauguin och Cézanne finns här alla representerade med originalverk. Utställningen har tillkommit genom ett samarbete med Nationalmuseum i Stockholm, som samtidigt visar verk av Anders Zorn i en uppmärksammad utställning, Zorn – en svensk superstjärna.

Anders Zorn och hans hustru Emma bodde under åtta år i Paris. Deras bekantskapskrets var stor och i den ingick förutom skandinaviska konstnärer också franska kolleger. Det är känt att Zorn bland annat kom i kontakt med Edgar Degas och Auguste Renoir. På utställningen i Mora möter man målningar av dessa välkända storheter, konstnärer som banade väg för modernismen. Här presenteras också de artister som på Zorns tid hyllades av publik och kritiker, men som senare kom att hamna i skugga av impressionisterna.

Till utställningens huvudnummer hör målningen Päronskalaren av Éduard Manet, en konstnär Zorn beundrade. Målningen ägdes en tid av Zorn, som fått den av en vän i Paris, innan den skänktes av honom till Nationalmuseum. Nu visas den för första gången i Mora.

Utställningen Från Manet till Gauguin – fransk konst på Zorns tid visas på Zornmuseet i Mora 12 juni – 5 september 2021. Öppet varje dag kl. 09-17.

För att minska risken för trängsel måste du till sommaren förköpa biljett för en särskild dag och tid.
Vår digitala bokningssida öppnar upp under vecka 21.