Bengt Lindström – Nedslag i ett målarliv, 8 februari-8 mars, 2020 2020-04-01T13:54:45+02:00

Bengt LindströmNEDSLAG I ETT MÅLARLIV

8 februari – 8 mars 2020, förlängd till 3 maj

Konstnären Bengt Lindström (1925-2008) var född i Härjedalen men kom under lång tid av sitt liv att verka i Paris. Det var där han gjorde karriär. Emellanåt besökte han vännen och galleristen Curt Aspelin i Mora. Lindström kände starkt för Mora och drömde om att en gång kunna åka Vasaloppet, vilket dock aldrig blev av. Inför 50-årsfirandet av Vasaloppet 1972 erbjöd han organisationen en målning som skulle kunna användas för diplom och marknadsföring. Målningen visade en svartvit Gustav Vasa på skidor, utförd i konstnärens sedvanliga grova manér. När Mora-Nisse såg bilden utbrast han: ”Så där ful är väl inte en skidåkare!”. Det blev aldrig något diplom av Lindström.

Den utställning Zornmuseet nu arrangerar är begränsad vad gäller antalet verk, men omfattar likväl hela Bengt Lindströms målarliv. Det tidigaste verket tillkom i Chicago på 1940-talet och det senaste är från 2003. Utställningen visar hur Lindströms konst utvecklades från ett måleri i kubistisk riktning till det färgsprakande och kraftfulla figurmåleri som kom att bli hans signum.

Samlingen som ställs ut är en donation från Curt Aspelin till vänföreningen Zorns vänner 2019. I donationen ingår studien till den refuserade Gustav Vasa.

Vi förlänger vår fina utställning med Bengt Lindström till den 3 maj!