Anders Zorn – Verk ur samlingarna 2020-08-24T11:50:24+02:00

Anders Zorn – Verk ur samlingarna

På en auktion i juni 2019 lyckades Zornmuseet tack vare generösa donatorer förvärva Anders Zorns mästerliga porträtt av den amerikanska societetsdamen Virginia Purdy Bacon (1853-1919). Porträttet, som går under titeln Mrs Walter Bacon, kommer från och med den 5 oktober 2019 att visas i utställningen.

Porträttet av Virginia Purdy Bacon beställdes ursprungligen av modellens bror Clarence Barker, som tidigare själv låtit avbilas av Zorn. Virginia och Clarence var barnbarn till den berömde magnaten och miljardären Cornelius Vanderbilt. Viginia föddes i New York men flyttade tillsammans med sin familj i unga år till Bordeux där hon år 1882 gifte sig med Walter Rathbone Bacon, en framstående affärsman som utvecklade spårvagnstrafik över stora delar av Europa.

Gerda Booëthius skriver sin stora bok om Zorn (1949):

”Återkommen till Paris 1891 på hösten målade Zorn Mrs Walter Bacon, en skön amerikanska, iförd en skär klänning med stora puffärmar. Hon sitter rakt mot en starkt, nästan glödgat röd fond, som framhäver hennes mörka hår, vita tänder och ljusa karnation. Det är ett strålande porträtt och målat med intensitet och schwung. Puffärmarnas stora ytor gåvo tillfälle till effekter. De fånga ljuset på de väl beräknade planen och spegla komplementfärgerna, som lysa i en japansk skärm och andra accessoarer.”