Sommarutställning 2019 Zorn & Carl Larsson – konst och vänskap 2019-08-26T14:23:27+02:00

ZORN & CARL LARSSON – konst och vänskap

30 maj – 1 september 2019  FÖRLÄNGD TOM DEN 29 SEPTEMBER

För 100 år sedan gick Carl Larsson ur tiden. Zornmuseet uppmärksammar detta genom att sommaren 2019 arrangera en utställning där Sveriges två konstnärsgiganter möts – Anders Zorn och Carl Larsson.

Några månader efter Carl Larssons död 1919 skrev hans hustru Karin till Anders Zorn: ”Ja, en sådan konstnärskamrat som du varit för Carl är väl enastående i konsthistorien.” Zorn och Carl Larsson hade träffats när de båda gick på Konstakademien i Stockholm och de kom under årens lopp att utveckla en djup vänskap. De festade tillsammans, skämtade i brev och bilder med varandra och talade öppenhjärtigt om sina med- och motgångar. En orolig själ, dold bakom skämtsamhet och upptåg, och en världsman som aldrig tvivlade på sin egen förmåga som artist – olika till temperament hyste de inför varandras konst respekt och stor beundran.

På utställningen kan besökaren följa de båda konstnärernas vänskap genom brev, konstverk och vängåvor. Här framträder de i kända porträtt och humoristiska karikatyrer. Här möter besökaren ett antal av Carl Larssons idylliska scener från Sundborn, däribland den fantastiska triptyken Nu är det jul igen, och naturligtvis de båda konstnärernas skildringar av dalfolk och dalamiljöer; få har mer än de bidragit till den romantiska bilden av Dalarna. På utställningen presenteras vidare originalgipserna till fyra stora reliefer i trä, personifikationer av konsthistoriska epoker, som Carl Larsson skapade för mecenaten Pontus Fürstenberg i Göteborg. Gipserna förvärvades av Zorn och ställs nu ut för första gången i modern tid.

INVIGNING den 30 maj kl. 14
ALLMÄNNA VISNINGAR, 2 juli – 11 augusti, tisdag – söndag kl. 14

EXTRA ALLMÄNNA VISNINGAR, 29 augusti och 1 september kl. 14